1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 17 февруари 2013 г.

Здравейте!

Здравейте!

   Ето, че дойде денят, в който се реших да си направя блог и да започна да споделям моите кулинарни рецепти, фантазии, класически рецепти, рецепти от старите тефтери и всичко, което ме вълнува много, свързано с готвенето и приготвянето на сладки и солени печива.

   Ще започна публикуването с днешната ни закуска, която е почти типична за неделна уютна утрин в домовете ни. Причината поне за мен да започна да правя закуска като тази понякога, когато съм решила, че топлината на завивката е повече от привлекателна си остава единствено синът ми, който не е от най-ящните, но много обича всички видове пържени тестенца, като повечето деца. Това е начин за моите експерименти в тази област на различните видове тесто за мекици, палачинки, тутманици и всички техни подобия. Ще се радвам, ако мога да бъда полезна с нови идеи и да научавам нови неща от вас, приемам всякакви въпроси и съвети.

ПОНИЧКИ
почти като тези в Dunkin Donuts / такава беше поръчката /



 

Продукти за тестото:
1. 1 кг. брашно
2. 3 ч.л. суха мая
3. 250 мл. хладка вода
4. 250 мл. хладко прясно мляко
5. 2 яйца
6. 125 гр. масло / размекнато в микровълнова за 20 сек./
7. 1/4 ч.л. сол
8. 80 гр. захар

Начин на приготвяне :

   Аз нямам машина за хляб и не бих си купила, защото с нищо не мога да сравня удоволсвието и усещането на удовлетворение от добре свършената работа, след като тестото се превърне в предназначението му. Нали трябва да вложиш цялата си любов, за да се получи добрият продукт. Затова започвам така както го правя всеки път :
Разтварям маята с една голяма супена лъжица захар, в хладката вода и добавям 5-6 пълни супени лъжици брашно.
Оставям да втаса на топло място за около 15-20 мин.
В дълбока купа пресявам около 250 гр. от брашното и разбърквам в него солта и захарта, добавям яйцата, мазнината и разбърквам леко. Започвам да добавям постепенно от шупналата мая и прясното мляко, като ги редувам и междувременно разбърквам с бъркалка, защото на този етап е все още възможно. Когато свърша с всички смеси добавям от брашното и започвам да доумесвам с ръце / може да си помогнете и с бъркалките за тесто на миксера, ако предпочитате /. Не е нужно да се меси много, докато престане да лепне по ръцете и плота е достатъчно. След това разстилам с точилка половината от тестото върху добре набрашнена повърхност с дебелина около 8 мм до 1 см. Изрязвам с чаша с по-голям диаметър кръгчета и оставям да втасат около 15-20 мин. Може като мен да направите и дупки по средата / този вид се пържат най-равномерно /. Пържат се в повечко мазнина около два пръста / при мен слънчогледово олио / на средна температура / не трябва да е много нагрята мазнината защато прегарят бързо отвън и остават сурови отвътре.
  След готовност можете да поднесете според вкусовете на консумиращите ги, поръсени с пудра захар, със сладко или сирене.

 
   От останалото тесто направих тези сладки кифлички във формата за мъфини, в половината от тях сложих нарязан на ситно млечен шоколад, а в другата половина сладко от кайсии. Получиха се прекрасно!



ДОБЪР АПЕТИТ!

1 коментар :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...