1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

сряда, 27 февруари 2013 г.

Пухкав и много вкусен Хляб със сусам

Пухкав и много вкусен Хляб със сусам

/ и обяд в стил - ще ти направя всичко, което кажеш, само за да се нахраниш добре /

Тази уговорка много често ми се случва да правя и да изпълнявам, защото синът ми е от капризните и храната не е от приоритетите му. Обича да казва  /-Аз ям за да мога да функционирам  /, но аз, като една загрижена мама се старая до колкото ми позволяват времето и възможностите да изпълнявам кулинарни желания и да се опитвам непрекъснато да увеличавам кръга на харесваните ястия.

Идеята за този хляб взех от блога Наслада с Катерина, малко промених и резултата наистина е чудесен предполагам и в двата варианта. Получава се много ароматен и вкусен хляб.
  

Необходими продукти:

350 мл топла вода
100 мл газирана вода / намираше ми се вкъщи и исках да я оползотворя /
1 пакет суха мая
един жълтък
3 с.л. сусам
4 с.л. олио от смесени семена / соеви, сусамени, слънчогледови /
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
300 гр. бяло брашно
300-350 гр. типово брашно

За намазване:

разбит белтък
сусам около 3 с.л.

Начина на приготвяне е:

Маята се разтваря в топлата водата с лъжичката захар и малко брашно. Оставя се за 10-15 минути докато започне да си увеличава обема. След това в тавичка, в която сме пресели двата вида брашно и сме смесили добре със сусамените семена и солта  правим кладенче и поставяме жълтъка, олиото, газираната вода и закваската и омесваме меко тесто. Когато престане да залепва по ръцете и по плота е готово, но трябва да е меко.

Оставяме да втаса около 40 минути в купа намазана с мазнина и покрита с найлон.

След това оформяме хлебчета по желание./Аз разделих тестото на парчета по 300 грама. Оформих в тавата на фурната покрита със силиконова подложка три хлебчета./ Оставяме да втаса отново около 40 минути. Преди печене намазваме с приготвения белтък и поръсваме със сусамови семена.

При мен фурната беше топла, защото бях пекла обяда в нея, но по принцип пека в студена фурна хляб, постепенното затопляне позволява тестото да набухне максимално.
Печенето на хляба в този случай продължи 30 минути на 200С.

 Хляба сервирах с любимата Мусака, но без заливка, която аз обожавам, но моето момче не харесва.



Коментара: - Мамо толкова е вкусен този хляб, че чак мога да го ям с картофи - ме накара да се почувствам добре и съм сигурна, че е страхотен.

Много е вкусен и намазан с масло и любимо сладко ММММММ! :)

   



Опитайте и ще се уверите!  


2 коментара :

  1. Често съм предимно на вълна сладко и тестено и като разгледах богатата ти колекция от хляб, ми се приисква да опитам всичките видове, Танче! :) Вкъщи мусаката без заливка е по-често на трапезата ни и аз много си я харесвам така.
    Чудесни хлябове, прекрасни! :) Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...