1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 18 февруари 2013 г.

МЪФИНИ С ТИКВА И ШОКОЛАД


МЪФИНИ С ТИКВА И ШОКОЛАД

Искам да покажа тези мъфини, който направих заради една изостанала тиква, а ми се искаше да я оползотворя :) Много съм доволна от резултата, опитайте и ще се уверите!


Ето рецептата: За 12 мъфина + две формички за крем брюле.

Продукти за тестото:

250 гр. брашно
180 гр. кафява захар - при мен половината мусковадо / обожавам вкусът й /
3 яйца - отделени жълтъците от белтъците
3-4 с.л. пудра захар за разбиване на белтъците
300 гр. пюре от тиква - предварително приготвено от печена или приготвена на пара тиква
/може да се използва и друг вид пюре, например от ябълки, праскови, пасирани банани и др./
125 гр. масло
1/4 ч.л. джинджифил
1/4 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
2 ч.л. ванилия
3 с.л. натурално какао
1 с.л. портокалова кора
1ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1/4 ч.л. сол
80 гр. прясно мляко
100 гр. шоколадов чипс - или като при мен нарязан на малки парчета черен шоколад
 

Начин на приготвяне:
 
Разбиват се много добре маслото със захарта. Добавят се жълтъците и отново се разбива. Следва пюрето от тиква, сместа вече може да се разбърква и само с бъркалка. Прибавяме прясното мляко и портокаловата кора.

В друга купа се смесват пресятото брашно с всички подправки какаото, содата и бакпулвера.
 
Следва да се съединят двете смеси. Прибавят се сухите към мокрите и се разбърква не много дълго, само да стане еднородна смес. Добавят се и парченцата шоколад и отново се разбърква за кратко.

Във формата за мъфини аз поставям от хартиените подложки, но ако нямате можете да намажете с четка с масло.
 
Изсипват се по около две пълни супени лъжици от сместа на около 3/4 от обема на формичката.

Пекат се около 25-30 минути на 200 С, без вентилатор, на средно ниво в моята фурна, но всеки си знае неговата. 
Отгоре съм украсила с шоколадов ганаш, който направих от 50 гр. млечен и 30 гр. черен шоколад 70 мл. неподсладена сметана и една супена лъжица масло. Затоплих сметаната до кипване махнах от огъня и добавих шоколадите. Разбърках докато се получи гладък крем. Накрая прибавих и маслото и оставих да се охлади на стайна температура. Напълних в едно малко найлоново пликче, на което отрязах крайчето и украсих.

 


Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...